SIMONA RITUPER

SIMONA RITUPER

Življenjepis

Do četrtega leta je živela v Gornjih Petrovcih na Goričkem, nato pa se je družina preselila v Mursko Soboto. Po končani osnovni šoli je obiskovala gimnazijo (naravoslovno-matematično usmeritev) v Murski Soboti, nakar se je vpisala na Pravno fakulteto v Mariboru. Diplomirala je iz mednarodnega gospodarskega prava. Večino svoje poklicne poti je opravljala v okviru pridobljene izobrazbe. Od leta 2007 je kot pravnica redno zaposlena v pravno-kadrovskem oddelku Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v Murski Soboti.
Prav tako je Simona Rituper pisateljica. V povezavi s svojim pisanjem se posveča tudi inspiracijskim predavanjem in svetovanju na področju posameznikovega osebnostnega razvoja. Njena leposlovna dela namreč obravnavajo različne aspekte posameznikove notranje rasti na poti k samouresničevanju. Prvi roman Kuharica brez licence je bil leta 2011 najprej objavljen na spletu kot elektronska knjiga, naslednje leto pa je izšel še v tiskani obliki.
Pred izdajo svojega prvega samostojnega literarnega dela je kot zunanja sodelavka nekaj časa sodelovala s časopisoma Vestnik in Porabje.

Dela

Kuharica brez licence [elektronski vir]. 1. izdelava. Maribor: Obzorja, 2011.
Kuharica brez licence. Maribor: Obzorja, 2012.
Katarinčina božična skrivnost. Murska Sobota: samozaložba, 2014.
Drobtinice in sirotka: inspiracija v malem. Murska Sobota: samozaložba, 2015.
Jezero tišine :Murska Sobota: samozaložba, 2017.
Skrivnostna zapuščina : Murska Sobota: samozaložba, 2022.

Jezero tišine (elektronski vir-epub). Murska Sobota: samozaložba, 2023.
Skrivnostna zapuščina (elektronski vir-epub). Murska Sobota: samozaložba, 2023.

 

KUHARICA BREZ LICENCE

KUHARICA BREZ LICENCE

roman

432 str., mehka vezava

 

Razočarana v ljubezni in nezadovoljna s svojo na videz uspešno kariero, Suzana hrepeni po drugačnem življenju. Edina strast zdolgočasene sodnice je kuhanje. A ko ji začne dvoriti prijeten sodnik ter ji pot prekriža mlad Anglež, se za Suzano pričenja zabavna izkušnja. V popolnosti se ji lahko spremeni življenje, vendar se bo morala ob tem spopasti tudi s strahovi in lastnim nezaupanjem.

Roman, ki je začinjen s prekmursko kuhinjo, humorjem, čisto ljubeznijo in odpira vprašanje, kaj vse smo pripravljeni storiti za uresničitev svojih sanj.

Založba obzorja d.d., 2012

SKRIVNOSTNA ZAPUŠČINA

roman

DODAJ V KOŠARICO

Mlada prekmurska novinarka Jane prejme skrivnostni klic, ki je razlog za njen odhod na eksotično otočje sredi ničesar. Tam jo čaka veliko presenečenje, saj otočje v sebi skriva nepredstavljivo skrivnost, čaka pa jo tudi njena lastna
zgodba, samosoočenje, ki jo vodi po napeti in divji poti razreševanja ugank, odkrivanja enigme otočja in njenih lastnih prednikov ter največje izmed vseh – ljubezni.

Knjiga, ki je pred vami, je napeta kriminalna ljubezenska drama z elementi pustolovskega romana, ki perfektno
sledi zakonitostim žanra, a ga obenem presega, in je tudi večna simbolna pripoved o boju med dobrim in zlim. Je knjiga, h kateri si prineseš malico, ker ti ne pusti, da bi jo pojedel za mizo. In po svoji strukturi je celo osnutek scenarija za uspešen hollywoodski film – konec koncev se tudi samoreflektira z nanašanjem na filmske klasike, predvsem na Bonda.
Roman je poln zasukov, presenečenj, spoznanj, razkritij, pa tudi prikupnega humorja in globokih, intimnih prizorov.
Dogajanje pa vodi skrita figura, ženska, ki jo skozi Janino zgodbo prepoznamo kot nekoga, ki bi moral voditi svet, da bi bil ta lahko boljši – in upanje na boljši svet nam knjiga odstre kakor nežen pajčolan. A kakšno skrivnost najde Jane na otočju?
Gre za nekaj čisto banalnega ali nekaj na meji z znanstveno fantastiko? To, dragi bralec in bralka, pa bosta morala
ugotoviti sama; podajta se torej z Jane na divjo pustolovščino globoko v Pacifik in jo spremljajta na poti njene preobrazbe. Kajti preobrazba lika je preobrazba bralca.

(L. Z.)

 

KATARINČINA BOŽIČNA SKRIVNOST

KATARINČINA BOŽIČNA SKRIVNOST

kratka proza za otroke (9-14 let)

DODAJ V KOŠARICO

Katarinčina božična skrivnost je čutna zgodba o deklici Katarinci, ki si nekega večera zaželi, da ne bi bila več žalostna. Bo angelu Janku in Božičku uspelo izpolniti njeno veliko željo? V kakšno dogodivščino jo bosta popeljala s pomočjo čarobnega prahu in kdo so pravi prijatelji, ki ji bodo ob tem stali ob strani?

Božično zgodbo, ki vas ne bo pustila ravnodušnih, je avtorica namenila predvsem mlajšim bralcem.

DROBTINICE IN SIROTKA

DROBTINICE IN SIROTKA

kratka proza

DODAJ V KOŠARICO

V ljubezni neredko zmanjka besed. Ko ljubiš močno ali ko ne ljubiš niti malo. Predvsem v svetu, ki zahteva vizualne podobe, da se izpolni. V svetu, kjer so samo besede premalo.

Čuten in iskren pogovor je sufle vsakega odnosa. A koliko se v resnici pogovarjamo in koliko le imitiramo pogovor. Pogovor med pripovedovalko in njeno prijateljico Evo je pogovor o odnosih in nezmožnosti ljubezni med žensko in ljubljenim moškim. In navsezadnje se pogovor o nemožni ljubezni med nekim moškim in neko žensko prevesi v spoznanje o nemožnosti lastne ljubezni, v spoznanje o manku samospoštovanja.

Drobtinice in sirotka jedrnato, a igrivo, sanjaško, a upajoče vstopajo v novi vizualni svet.

JEZERO TIŠINE

JEZERO TIŠINE

roman

DODAJ V KOŠARICO

Jezero tišine je roman, ki tolaži in zapeljuje ob koncu poletnih noči,ko besede niso le besede, temveč zbližanje z najglobljim delom duše. Spodbuja k prevetritvi lastnih prepričanj, strahov in spoznanj, istočasno pa
simbolizira posameznikovo pomiritev s svetom.

Julija, učiteljica sredi tridesetih, je na videz zadovoljna in izpolnjena. Prijateljstvo s karizmatičnim neznancem, ki ga spozna ob samotnem jezeru, pa v njeno življenje naplavi skrivnosti in razkrije stare, zamolčane resnice. Toda kako globoko se je pripravljena potopiti v jezero svoje notranje tišine?